• Ook als het op een rechtszaak aankomt, kunt u op ons rekenen.
  • Afdracht is binnen 24 uur van betaling
  • Bij ons bent u geen dossiernummer, maar een klant!
  • Met een actief incassobeleid vaak een betere betaalmoraliteit!
  • Wel uw geld ontvangen, maar ook uw klant behouden?
  • Boeken we geen resultaat?Dan heeft u ook geen kosten!

Huishoudens hebben voor vijfde kwartaal op rij minder te besteden

Nederlandse huishoudens hadden in het derde kwartaal van 2012 2,4 procent minder te besteden dan een jaar eerder. Hiermee is het huishoudinkomen al vijf kwartalen op rij gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

De daling van de bestedingsruimte komt vooral doordat de ontvangen lonen nauwelijks zijn toegenomen. De prijzen stegen echter gemiddeld met meer dan twee procent.

Het reëel beschikbare inkomen is nu vijf kwartalen op rij gedaald. In het tweede kwartaal van 2012 was er een daling van 2,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Na de kredietcrisis in september 2008 daalde het beschikbaar inkomen ook al langdurig. Toen bleven de dalingen echter onder de 2 procent, aldus het CBS. Sinds het begin van de crisis in 2008 is het besteedbaar inkomen in totaal met bijna vier procent teruggelopen. Reëel gezien gingen de huishoudens er dan ook flink op achteruit.

De daling van het beschikbaar inkomen en het lage consumentenvertrouwen drukken de consumptie door huishoudens. Ook de consumptie liep daardoor in het derde kwartaal terug, met 1,3 procent. Het is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat de consumptie omlaag gaat. Huishoudens sparen hierdoor ook minder. Het percentage van inkomsten die niet worden uitgegeven daalde naar 10,8 procent.

Eerder werd al bekend dat huishoudens in oktober 2012 2,4 procent minder hadden besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat was de grootste krimp in drie jaar. Ook daalde het consumentenvertrouwen in december 2012 nog verder.

Bron: NRC