• Ook als het op een rechtszaak aankomt, kunt u op ons rekenen.
  • Afdracht is binnen 24 uur van betaling
  • Bij ons bent u geen dossiernummer, maar een klant!
  • Met een actief incassobeleid vaak een betere betaalmoraliteit!
  • Wel uw geld ontvangen, maar ook uw klant behouden?
  • Boeken we geen resultaat?Dan heeft u ook geen kosten!

Spaartegoeden naar nieuw record

Nederlanders hadden eind januari een recordbedrag van in totaal 328,4 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Dat is 4,8 miljard meer dan vorig jaar.

Dit is het hoogste niveau sinds het Cenbraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de gegevens in 1991 begon bij te houden. De tegoeden stegen voornamelijk door bijgeschreven rente.

Het CBS meldde dat Nederlanders sinds het begin van de kredietcrisis fors meer zijn gaan sparen. Voor het begin van de crisis stond er nog geen 250 miljard euro op de spaarrekeningen. Het vorige spaarrecord werd in november vorig jaar bereikt, toen er 323,6 miljard euro op de rekeningen stond.

Tweedeling
Budgetinstituut Nibud stelt dat er sprake is van een tweedeling als het om sparen gaat. “De ene groep heeft te weinig spaargeld en de andere groep heeft heel veel”, zegt een woordvoerder.
In november vorig jaar berekende het instituut dat veertig procent van de huishoudens een buffer heeft die kleiner is dan tweeduizend euro. Volgens het Nibud hebben mensen afhankelijk van de gezinssituatie minimaal een buffer van 3550 euro nodig.
Vooral gezinnen met een koophuis zijn volgens het onderzoek van het Nibud meer gaan sparen. In 2006 had de helft van de huizenbezitters minstens 8500 euro op de spaarrekening, in 2011 was dat opgelopen tot zeventienduizend euro.
Een toenemend aantal huizenbezitters wordt geconfronteerd met een hypotheekschuld die hoger is dan de eventuele verkoopwaarde van de woning. Veel mensen zetten daarom extra geld opzij.

Schuld
Het CBS meldde vorige maand al dat mensen steeds minder lenen. Voor de kredietcrisis stonden nog 2,7 miljoen doorlopende kredieten uit, in december was dat geslonken tot 2,07 miljoen. De totale schuld op die kredieten daalde in december voor het eerst sinds januari 2004 onder de 12,5 miljard euro. In de maanden voor de crisis stond er nog zo’n 13,6 miljard aan schuld uit.

In januari sluisden mensen netto 1,35 miljard euro naar hun spaarrekeningen. In feestmaand december werd er juist 1,25 miljard euro van afgehaald.

Rente
Ondanks het recordbedrag aan tegoeden, kregen mensen wel minder rente bijgeschreven dan een jaar eerder. Vorig jaar kregen mensen in januari 3,6 miljard euro aan rente, maar dit jaar was dat door de gedaalde rente 3,5 miljard euro.

De spaartegoeden waren in januari 2012 nog 312,4 miljard euro.

Bron: Novum